Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2007


Χορού Γνώσεις - Λεξικό
Θέσεις-Position και Στάση του Σώματος
Στο ρώσικο σύστημα έχουμε 5 θέσεις των ποδιών και 3 θέσεις των χεριών. Σε άλλες μεθόδους όπως την αγγλική υπάρχουν άλλες ονομασίες για τις θέσεις.
Όλη η τεχνική του κλασσικού χορού ξεκινά από το πως στεκόμαστε μέσα στις θέσεις αυτές. Πρέπει όλο το σώμα να συνεργάζεται και να αποκτήσει ένα σταθερό άξονα μέσα σε αυτές τις θέσεις που δεν είναι καθόλου σταθερές για έναν κανονικό άνθρωπο!
Η θέση που χρησιμοποιούμε περισσότερο στις προχωρημένες τάξεις είναι η πέμπτη και όποις μπορεί να σταθεί σε μια τέλεια πέμπτη έχει κατακτήσει όλη την τεχνική! Το πιο δύσκολο είναι τα κόκαλα της λεκάνης να βρίσκονται σε μια ευθεία και να μην πέφτει το ένα μέρος της λεκάνης (του ποδιού που είναι μπροστά) προς τα μπροστά. Όταν ελέγξουμε αυτή τη θέση, το battment tendu θα γίνεται επίσης σωστά, που με τη σειρά του θα βοηθήσει τα develope, grand battment κτλ.
Ο σταθερός άξονας προέρχεται από τη συμμετρία των μελών του σώματος όπως είδαμε και με το θέμα της λεκάνης. Δουλεύοντας συμμετρικά και με τον ίδιο ρυθμό όλες τις πλευρές, αναπτύσσονται οι μυς το ίδιο, πράγμα που είναι απαραίτητο για την ισορροπία. Το κέντρο βάρους του σώματος είναι στην κοιλιά και για να ισορροπήσει πρέπει το σώμα να στέκεται τελείως ευθεία. Αυτό προυποθέτει την απουσία λόρδωσης στη σπονδυλική στήλη, τη σωστή θέση των ώμων που έχει σαν αποτέλεσμα και την ίσια στάση του λαιμού και γενικά του πάνω κορμού, χωρίς να πέφτουμε όμως προς τα πίσω.
Οι στάσεις και οι πόζες στο μπαλέτο, που είναι πολύ συχνές, δεν είναι καθόλου στατικές, ακόμα και αν φαίνονται στατικές. Υπάρχει συνεχώς μια ένταση στο σώμα που κρατά το σώμα ψηλά, μια ένταση που χτίζει συνεχώς μια δύναμη έτοιμη να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Αυτό είναι που κάνει τις χορεύτριες να φαίνεται ότι πετάνε πάνω στη σκηνή. Η ευκολία και η ευελιξία στη κίνηση που προέρχεται από τη σωστή στάση.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε όλη τη διάρκεια του μαθήματος προσπαθούμε να "τραβήξουμε" το σώμα προς τα πάνω. Πως γίνεται αυτό; Με το να ενεργοποιούμε συνέχεια τους μυς που είναι υπεύθυνοι για τη σωστή στάση της λεκάνης, της σπονδυλικής στήλης, να κρατάμε το λαιμό ίσιο και τους όμους στη σωστή θέση και το τέντωμα των γονάτων. Το αναφέρω τελευταίο για να το τονίσω, ότι το τέλειο τέντωμα των γονάτων βάζει αυτόματα την λεκάνη στη σωστή θέση. Αυτή με τη σειρά της βάζει αυτόματα την σπονδυλική στήλη στη σωστή θέση, που βάζει τους όμους στη σωστή θέση, που επιτρέπουν στα χέρια να δουλεύουν σωστά. Όλα ξεκινούν κατά τη γνώμη μου από τα πόδια που είναι η βάση και η ρίζα του σώματος και εξελίσσονται προς τα πάνω.

1 σχόλιο:

kelly dritsa είπε...

Θέλω να μάθω ποιες σχολές στην Ελλάδα δίνουν εντονότερη προσοχή στο σύγχρονο χορό;

 
Email:
R-mail powered
Στο πλαισιο μιας πανεπιστημιακης έργασιας του τμήματος οργάνωσης και διοίκησης επιχειρησεων με θεμα την αναλυση της αλυσιδας μεχρι την παραγωγη του προ'ι'οντος και την τεχνολογια που χρησιμοποιει καποια επιχειρηση(παραγωγη, marketing, διανομη), εμεις επιλεξαμε εσας ως την επιχειρηση που θα θελαμε να ασχοληθουμε. Γ΄' αυτο σας ειμαστε ευγνωμονες αν μας βοηθουσατε αποστελωντας μας πληροφοριες σχετικα με το παραπανω θεμα εφοσον ειναι εφικτο και ευκολο στην εξης ηλεκτρονικη διευθυνση:www.agouva89@yahoo.gr. Σας ευχαριστουμε θερμα