Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2007

Ζιζέλ (Giselle)
Πράξεις:
2
Χορογραφία:
Μάριος Πετιπά, Ζαν Κοραλί, Ζυλ Περώ
Μουσική:
Adolf Adam (1803-1856)
Πρώτη Πράξη: Η Ζιζέλ μια νεαρή χωριατοπούλα, ζει με τη μητέρα της σε ένα τυπικό γερμανικό χωριό. Μια μέρα ερωτεύεται έναν ξένο, τον Άλμπρεχτ, ο οποίος είναι στην πραγματικότητα ένας πρίγκηπας που μεταμφιέστηκε σε χωρικό, με την βοήθεια του υπηρέτη του. Η Ζιζέλ όμως δεν ξέρει ότι ο Άλμπρεχτ είναι ήδη αρραβωνιασμένος με μια άλλη πριγκίπισσα, την Μπατθίλδη. Η Ζιζέλ μαθαίνει την αλήθεια όταν εισβάλλει στο χωριό τυχαία η πριγκήπισσα με τη συνοδεία της και ανακαλύπτει τον Άλμπρεχτ μεταμφιεσμένο σε χωρικό. Η Ζιζέλ συντετριμμένη από τη θλίψη χορεύει χωρίς να σταματά και πεθαίνει λόγω αδύναμης καρδιάς αλλά ίσως και τρέλλας.
Δεύτερη Πράξη: Στη δεύτερη πράξη ένας χωρικός που αγαπούσε τη Ζιζέλ, ο Ιλαρίονας επισκέπτεται τον τάφο της την νύχτα. Με τρόμο βλέπει το πνεύμα της Ζιζέλ να έχει μεταμορφωθεί σε Βιλί (ή Γουίλι). Γρήγορα μαζεύονται όλα τα Βιλί γύρω του και τον αναγκάζουν να χορέψει μέχρι θανάτου. Με αυτό τον τρόπο τα Βιλί που είναι πνεύματα προδωμένων κοριτσιών εκδικούνται όποιον έρχεται σε επαφή μαζί τους. Ο Άλμπρεχτ μετανιωμένος για αυτό που έκανε στη Ζιζέλ έρχεται με τον υπηρέτη του στον τάφο της. Προσφέρει λουλούδια όταν αχνά βλέπει το πνεύμα της Ζιζέλ, στην αρχή πιστεύει ότι έχει παραισθήσεις αλλά στην συνέχεια χορεύει μαζί της ένα από τα πιο όμορφα pas de deux που έχουν χορογραφηθεί στον κλασσικό χορό. Τελικά όμως τους ανακαλύπτουν τα Βιλί και προσπαθούν να σκοτώσουν τον Άλμπρεχτ αναγκάζοντάς τον να χορεύει. Όταν ο Άλμπρεχτ κουράζεται χορεύει η Ζιζέλ στη θέση του μέχρι την αυγή που τα Βιλί επιστρέφουν στους τάφους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Email:
R-mail powered
Στο πλαισιο μιας πανεπιστημιακης έργασιας του τμήματος οργάνωσης και διοίκησης επιχειρησεων με θεμα την αναλυση της αλυσιδας μεχρι την παραγωγη του προ'ι'οντος και την τεχνολογια που χρησιμοποιει καποια επιχειρηση(παραγωγη, marketing, διανομη), εμεις επιλεξαμε εσας ως την επιχειρηση που θα θελαμε να ασχοληθουμε. Γ΄' αυτο σας ειμαστε ευγνωμονες αν μας βοηθουσατε αποστελωντας μας πληροφοριες σχετικα με το παραπανω θεμα εφοσον ειναι εφικτο και ευκολο στην εξης ηλεκτρονικη διευθυνση:www.agouva89@yahoo.gr. Σας ευχαριστουμε θερμα